Vochtbestrijding

Soorten vochtproblemen, en hoe ze te behandelen

Zowat 20% van alle woningen krijgt wel eens te maken met vochtproblemen. Maar niet alle vochtproblemen zijn hetzelfde. Om de vochtproblemen in je woning te lijf te gaan, moet je eerst de juiste diagnose stellen. Dat wil zeggen dat je eerst goed moet weten wat juist de oorzaak is van de vochtproblemen. Pak je enkel de symptomen van je vochtproblemen aan, maar laat je de werkelijke oorzaak ongemoeid, dan mag je er zeker van zijn dat je vochtproblemen na verloop van tijd zullen terugkeren.

Soorten vochtproblemen

Grofweg kan je vochtproblemen onderverdelen in drie grote groepen:

  • Opstijgend vocht


  • Doorslaand vocht


  • Condensatievocht


Elk van deze drie types vochtproblemen vergen een andere aanpak. In deze sectie overlopen we alle soorten vochtproblemen, en lichten we uiteraard ook toe hoe je deze vochtproblemen kan aanpakken.

opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Een eerste grote groep vochtproblemen is opstijgend vocht. Dit type vochtproblemen is meteen één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. Opstijgend vocht ontstaat wanneer er direct contact is tussen een bakstenen funderingsmuur en het grondvocht onderaan de woning. Het grondvocht wordt door de bakstenen muur opgezogen, waarna het verder opstijgt in de muur.

Opstijgend vocht bestrijden kan je doen op verschillende manieren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen direct contact meer is tussen de muur van je woning en het grondvocht. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een folie te plaatsen onder de muur. Deze methode is echter niet altijd even haalbaar, zeker niet bij bestaande woningen.

Daarom wordt vaak wel eens gekozen voor een tweede optie, namelijk het injecteren van je geïnfecteerde muur met een speciale vochtwerende gel. Deze gel zet uit in je muur, en zal een soort van barrière vormen waar het vocht niet meer door kan. Nadat je de gel hebt geïnjecteerd, zal de muur opdrogen, en kan je hem verder herstellen.

Doorslaand vocht

Een tweede groep vochtproblemen is doorslaand vocht of vochtdoorslag. Deze groep vochtproblemen ontstaat wanneer neerslag op de gevels slaat, en via deze weg de muren binnendringt. Doorslaand vocht komt dan ook vooral voor bij poreuze bakstenen muren, waar vocht makkelijk kiertjes en scheurtjes vindt waarlangs het zich naar binnen kan dringen. Hoewel het vocht zich langs de buitenkant van je muren naar binnen dringt, zal het ook vochtvlekken aan de binnenkant van de muren kunnen veroorzaken.

Doorslaand vocht kan je tegengaan door je buitengevels te behandelen tegen vocht. Dit doe je door je gevels te impregneren. Dit wil zeggen dat je je gevel zal behandelen met een vochtwerend middel. De gevel impregneren is slechts de laatste stap. Eerst moet je zonodig de muur herstellen, en alle gaatjes en scheurtjes dichten met cement. Vooraleer je vervolgens gaat impregneren, maak je best de muur nog even schoon. Hiervoor kan je best een hogedrukreiniger gebruiken.

Pas wanneer je muur hersteld is en mooi gereinigd, kan je beginnen met impregneren. Net zoals zovele klusjes kan dit makkelijk zelf gedaan worden. Je kan het een beetje vergelijken met het schilderen van een muur. Voor het impregneren van muren gebruik je speciale impregneermiddelen, die je kan vinden in de speciaalzaak.

Condensatievocht

Condensatievocht is een laatste groep vochtproblemen. Deze vochtproblemen ontstaan vooral als gevolg van een gebrekkige ventilatie. Wanneer vochtige lucht voor lange tijd aanwezig blijft in een bepaalde ruimte zonder ventilatie, dan zal deze vochtige lucht zich gaan vastzetten op muren, naden en plafonds. Hierdoor ontstaan vochtvlekken en schimmel.

Condensatievocht zal vooral tevoorschijn komen op koude oppervlaktes. Denk bijvoorbeeld maar aan het raam van de badkamer in de winter. Als je condensatievocht opmerkt op de muren of aan het plafond, dan kan dit wijzen op een koudebrug. Een koudebrug is een onderbreking van je isolatieschil rondom je woning, waarlangs warme lucht naar buiten kan ontsnappen. Denk bijvoorbeeld aan een steunbalk die voor een onderbreking zorgt van de dakisolatie in je dak. In dit geval is niet de gebrekkige ventilatie het probleem, maar de onderbreking van je isolatieschil.

Wil je meer weten over hoe je problemen met je dakisolatie kan oplossen, dan kan je terecht op deze website: Dakisolatie Plaatsen.