Vochtbestrijding

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. Het ontstaat wanneer grondvocht door bakstenen muren wordt opgezogen naar bovengelegen verdiepingen. Opstijgend vocht is dan ook makkelijk te herkennen aan de vochtvlekken die zich vaak laag bij de grond bevinden. Heb je vochtvlekken op de muur die zich op minder dan pakweg 1,2 meter boven de vloer bevinden, dan heb je bijna zeker te maken met opstijgend vocht.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door grondvocht dat door de bakstenen muren van je woning worden opgezogen. Vergelijk het met een spons dat water opneemt. Eens het grondvocht zich in de muur bevindt, zal het zich via voegen en scheurtjes in de muur een weg naar boven banen. Het is dus perfect mogelijk dat grondvocht dat zich onderin de kelder bevindt, toch vochtplekken kan veroorzaken in bovenliggende vertrekken, zoals het gelijkvloers.

Opstijgend vocht komt vooral voor bij oude bakstenen muren. Het zijn immers deze muren die al wat barsten en scheuren bevatten. Het is van deze openingen dat het opstijgend vocht dankbaar gebruik maakt om verder in de muur op te stijgen.

opstijgend vocht

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht is dus grondvocht dat vanuit de fundering de bakstenen muren van je woning opstijgt, en zo zelfs voor vochtvlekken op muren in bovengelegen verdiepingen kan veroorzaken. Om opstijgend vocht een halt toe te roepen, moet je er dus voor zorgen dat het grondvocht niet meer in je muren kan opstijgen.

Grofweg zijn er twee manieren om opstijgend vocht te bestrijden. Dit kan enerzijds door onderkapping van de muren, anderzijds door je muren te injecteren.

Muren onderkappen

Muren onderkappen is ongetwijfeld de meest drastische methode, maar ook wel de meest efficiënte. Bij het onderkappen van muren ga je er namelijk voor zorgen dat er een obstakel is tussen het grondvocht en de muur, zodat grondvocht en muren niet meer met elkaar in aanraking kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld door een folie onder de muren te plaatsen.

Het is de meest drastische methode, omdat het bij bestaande woningen zeker niet zo eenvoudig is om een folie onder de fundering te plaatsen. Deze methode wordt daarom voornamelijk gebruikt bij nieuwbouwprojecten, als voorzorgsmaatregel tegen opstijgend vocht.

Bij bestaande woningen zal men eerder kiezen voor een tweede methode, het injecteren van muren.

Muren injecteren

In deze methode zal men ervoor zorgen dat er een obstakel in de muur zelf is, waardoor het vocht niet verder kan opstijgen in de muur. Dit doet men door een speciaal product in de muur te injecteren, dat vervolgens in de muur zal uitzetten. Hierdoor vormt dit product een soort van barrière in de muur, waardoor het vocht niet meer verder kan opstijgen.

Deze gel injecteer je best zo laag mogelijk in de muur, dichtbij de grond. Het vocht dat zich boven het niveau van het geïnjecteerde gel bevindt, zal uiteindelijk opdrogen. Pas nadat de muur volledig is opgedroogd, kan je verdergaan met het herstellen van de muur. Zo verwijder je best het pleisterwerk, en breng je een nieuwe muurbekleding aan.

Zelf opstijgend vocht bestrijden?

Indien je een beetje handig bent, kan je opstijgend vocht gerust zelf bestrijden. Het gereedschap dat je hiervoor nodig hebt, vind je in de betere doe-het-zelf zaak.