Vochtbestrijding

Kelder waterdicht maken met kelderdichting

De kelder is een plaats die heel gevoelig is voor vochtproblemen. Dat komt omdat de kelder zich onder de grond bevindt, waardoor het zich moet verweren tegen grondvocht. De aardbodem zit namelijk vol met grondvocht, afkomstig van bijvoorbeeld neerslag die in de grond trekt. De hoeveelheid grondvocht die in de aardbodem zit, is vooral afhankelijk van het bodemtype.

Is je kelder niet volledig waterdicht, en bevat het bijvoorbeeld scheurtjes of barsten, dan kan dit grondvocht naar binnen sijpelen, waardoor je dus een vochtige kelder krijgt. Binnensijpelend grondvocht wordt ook wel eens sijpelwater genoemd.

kelderdichting

Kelderdichting: je kelder waterdicht maken

Om het insijpelend grondvocht definitief buiten te houden, zal je je kelder waterdicht moeten maken. Hiervoor wordt kelderdichting, of ook wel bekuiping genoemd, toegepast. Kelderdichting wil eigenlijk zeggen dat je je keldermuren gaat behandelen met een speciale waterdichte cement, die ervoor zorgt dat scheurtjes en kiertjes gedicht worden, en dat grondvocht geen kans meer krijgt om door je keldermuren te dringen.

Kelderdichting is relatief eenvoudig zelf toe te passen, zeker indien je je muren langs de binnenkant behandelt. In de betere doe-het-zelf zaak kan je snel enkele goede producten vinden die je kan gebruiken om je keldermuren te bezetten. Voorbeelden hiervan zijn de producten van Rubson en Aquaplan. Ben je een beetje handig aangelegd, dan kan je met deze producten zeker zelf aan de slag.

Kelderdichting langs de binnenkant of de buitenkant?

Doen de vochtproblemen zich voor in een bestaande kelder, dan heb je vaak geen andere keuze dan je keldermuren te behandelen langs de binnenkant. Maar ben je bijvoorbeeld je kelder aan het opbouwen, dan kan je zeker al je maatregelen nemen om eventuele vochtproblemen in de toekomst te vermijden. In dit geval is het zeker geen slecht idee om je keldermuren te bezetten langs de buitenkant.

Heb je de keuze, dan is het altijd beter om kelderdichting langs de buitenkant toe te passen. Je kan dan als het ware een onafgebroken schil rond je kelder bouwen, zonder dat deze wordt onderbroken door bijvoorbeeld leidingen.

Kelderdichting of kelderdrainage?

In sommige gevallen is de druk van het grondvocht dermate groot dat kelderdichting niet volstaat. In dat geval zal gekozen worden voor kelderdrainage. Bij kelderdrainage zal het inkomende sijpelwater worden opgevangen in een soort van drainagesysteem, en worden afgevoerd naar een afvoerputje. Nadien zal dit via een pompsysteem worden afgevoerd naar het rioolsysteem.

Afhankelijk van waar de vochtproblemen zich bevinden, kan worden gekozen voor drie verschillende systemen:

  • Vloerdrainage


  • Wanddrainage


  • Randdrainage


Bij vloerdrainage zal men drainagematten aanleggen in de vloer, aangezien grondvocht omhoog gestuwd wordt via barstjes in de vloer. In het geval van wanddrainage krijgen de muren van de kelder drainagematten. Bij randdrainage zullen enkel de naden tussen muur en vloer een drainagesysteem krijgen.

Meer info over kelderdichting vind je op Vochtproblemen-Vochtbestrijding.